19 Eyl

Lezzetli çiğköfte yapmanın püf  noktaları nelerdir?

Çiğköfte içerisinde bulunan maddeler nelerdir ve ne işe yarar? Lezzetli çiğköfte nasıl yapılır? Çiğköftenin faydaları nelerdir? İstanbul Çiğköfte olarak, çiğköfte ile ilgili merak edilen tüm konuları sizler için açıkladık.

Çiğköfte lezzetinin belirleyen en önemli ürün bulgurdur. Bulgurun kalitesi ve özellikleri doğrudan çiğköfte lezzetine etki yapmaktadır. Çiğköfte bulguru nasıl olmalıdır;

Ülkemiz coğrafi ve tarım olanakları bakımından hayli zengindir buna bağlı olarak bir çok değişik boylar ve özelliklerde bulgur çeşitleri bulunmaktadır. Güneydoğu bölgemizin bereketli topraklarında yetişin iri esmer çiğköftelik bulgur çiğköfte için en uygunudur.

Bu bölgemizde yetişen bulgurlarımızın B vitamini verimliği, içinde çeşitli mineral ve madensel tuzların yanında  4,30 lif oranı ve kanser düşmanı olan Lignan maddesi içermesi ile hem lezzetli hem çok sağlıklıdır. Ayrıca proteince daha zengindir.

Sindirimi çok kolay ve besin değerinin yüksek olmasının yanında vücutta yağ yapmaz tamamen kalp ve kolestrol dostudur. Çiğköfte bulguru kadar bulguru yapım esnasında yoğurulma şekli, bekletme süresi de çiğköftenin lezzetini en iyi belirleyen unsurdur.

ÇİĞKÖFTENİN FAYDALARI

Etsiz çiğköfte içerisine koyulan  kırmızıbiberde bulunan E ve C vitaminleri sayesinde kötü kolesterolü düşürmede etkilidir. Ayrıca acı pul biber portakaldan 3 kat daha fazla C vitamini içerir.

Bunun yanı sıra yine çiğköfte iç malzemelerinden olan ceviz, damarlarda pıhtılaşma özelliğini daha az taşıyan kan tipinin üretimine ve iyi kolesterol oranının kötü kolesterol oranına göre artmasına yardım eder. Kolesterolün damarları tıkama aşamasında önemli bir adım olan şişme ve kızarıklığı azaltabilir.

ÇİĞKÖFTENİN ÖZELLİKLERİ

Kırmızıbiberin içinde bulunan “fenolin” adlı antioksidan madde felç riskini azaltarak kalbi korur. Ayrıca yine içerisinde bulunan maddelerden olan ceviz, antioksidan özelliği taşıdığı için kardiyovasküler ve sinir sistemine zarar veren Parkinson ve Alzheimer gibi çok kuvvetli hastalıkların gelişimini erteler ya da azaltır.

Etsiz çiğköfte içerisinde bulunan ceviz, antioksidan savunmada önemli olan bir takım enzimlerde zorunlu kofaktörler olarak görev yapan manganez ve bakır içerir. Kırmızıbiberin içindeki “A vitamininin ana maddesi bağışıklık sistemini güçlendirir.