çiğköfte

Baharatlar ile lezzetlendirilen çiğ köftenin yanında özel soslarda olabilmektedir. Bu durum, acı soslar ya da özel baharatlı soslar ile de değişebilmektedir. Acı hissini daha fazla şekilde arttıran soslar arasında özel acı soslar vardır. Bunun için çiğ köftenin içeriğine eklenen isot ile yapılan soslar bulundurulmaktadır.

Çiğ köfte sosu olarak yapılan araştırmalar arasında;

  • Kırmızı toz biber ile yapılan soslar
  • İsot ile yapılan acı soslar
  • Baharatlı domates sosları şeklinde sos çeşitleri yapılmaktadır.

En lezzetli çiğ köfte tariflerinde kullanılan soslar arasında da mutlaka sarımsak ve yeşillik kullanımı da olmaktadır. Sarımsak kokusunu bastırmak bulgur ile yoğurulması gerekmektedir. Bu anlamda ince doğranmış sarımsak çiğ köfteye ilk eklenen malzemeler arasında yer almaktadır. Çiğ köfteyi tamamlayan soslar şeklinde yapılan araştırmalarda isottan sonra isteğe göre yağsız ve ince çekilmiş et ya da baharat kullanımı olabilmektedir. Bu soslar ile lezzetli çiğ köfte elde etmek mümkündür.

Çiğ Köfte Sos Çeşitleri

Çiğ Köfteyi Tamamlayan Soslar - istanbulcigkofte

Çiğ köftede olmazsa olmazlar arasında bulunan seçeneklerde soslar görülmektedir. İsot ile yoğurulan çiğ köftenin içine eklenen sarımsağın yanı sıra yeşillikte eklenmektedir. Daha sonra aşırı acılı ya da baharatlı çiğ köfte tercihi için köftenize yukarıda bulunan sosları ekleyebilirsiniz. Bu anlamda çiğ köfteyi tamamlayan lezzetler olarak sosların yanı sıra nar ekşisi ve limon kullanımı da olabilmektedir.

Çiğ köfte dürüm şeklinde de tüketilebilmektedir. Aynı şekilde çiğ köfte sunumunda mutlaka marul kullanımı olmalıdır. Marul ve yeşilliğin yanı sıra çiğ köfte üzerine kullanılan nar ekşisi ile tüketim oldukça lezzetlidir. Etli ya da etsiz olarak yoğurulan çiğ köftenin içerisine sos olarak özel baharat çeşitleri de eklenebilmektedir.

Sos şeklinde bulunan çiğ köfte baharatları arasında karabiber ve az miktarda kimyon kullanımı da çiğ köftenin lezzetini değiştirebilmektedir. Aynı şekilde çiğ köfte yoğurulurken içerisine eklenen limon ya da nar ekşisi köftenin lezzetini tamamlamaktadır. Acı özelliğini arttırmak için çiğ köfte soslarını zeytinyağı ile harmanlamak da mümkündür. Böylece çiğ köfteyi tamamlayan lezzetler arasında zeytinyağı da olabilmektedir. İsot içinde zeytinyağı kullanımı acıyı daha belirgin yapmaktadır.