Çiğ köfte, kahverengi bulgur, et, soğan, salça, maydanoz ve çeşitli baharatlar karışımı sonrasında bir yoğurma işlemi ile elde edilir. Bu, adından da anlaşılacağı gibi, pişirilmeden hazırlanan bir besindir. İlk olarak tarihte göründüğü yer Şanlıurfa’dır. Ancak Adana, Gaziantep, Diyarbakır, Maraş, Elazığ ve Mardin gibi pek çok doğu ve Güneydoğu ilinde de bölgesel lezzetler arasında birinciliği kazanmış bir lezzet olarak tanınmaktadır. Tabi ki bir çiğ köfte tarihçesi de vardır.

Çiğ Köftenin Ortaya Çıkışı

cigkofte-istanbulcigkofte

Çiğ köftelerin ortaya çıkması, Hz. Muhammed’in dönemine kadar dayanır. Tarihe göre, Nemrut Hz. İbrahim’i yakmak için büyük bir ateş yakmıştı. Bu ateş çok yakıcıydı; Hz. İbrahim bu yangından arınmış olsa da, bu yangının büyüklüğü ve dehşeti bölgeyi derinden etkiliyor ve hiç kimse o günden sonra ateşi yakmaya cesaret edemiyordu. Bu dönemde, herkes yangından korktuğu için de insanlar her şeyi yerlerdi. Ancak et çiğ yenemez olduğu için et, biber gibi karışımlar baharatlarla yoğrulmaya başlanmıştı.

Baharatla et yoğuruldu, yoğurma devam ettikçe etlerin içinde piştiği fark edildi. Başlangıçta, yiyeceğe sadece et ve biber karışımı eklenmişti ama zamanla bulgur, yeşillikler ve diğer baharatlar da eklenmiştir ve işte çiğ köfte tarihçesi bu şekilde anılmaktadır.

Özel Tepsilerde Yoğurulur

cigkofte-istanbulcigkoftecigkofte

Çiğ köfte bu amaç için yapılmış özel tepsilerde yoğrulur. Çiğ köfte için hammadde bulgur olmuştur, ilk önce bulgur ve baharatlar hazır olana kadar iyice karıştırılır. Sonra ince kıyılmış yeşillikler eklenir. Sonra, karışıma et eklemeden çok küçük bir şekilde öğütülmeye başlanır ve uzun süre yoğrulur. Çiğ köfte yapmak çok zahmetlidir ve el bileğinin gücünün genellikle çiğ köfte ile yapılması gerekir.

Elbette, fabrikalarda çiğ köfte üreten ve satan birçok çiğ köfte üreticisi de vardır. Bu fabrikalarda modern makinalarda el değmeden çiğ köftesi yapılmaktadır. Ayrıca, Sağlık Bakanlığı çiğ et katılan köfte satışını yasaklamıştır.

Çiğ köfte genellikle salata ile servis edilir, ancak bazı bölgelerde pide ekmeğine sarıldığını görebilirsiniz. Şalgam veya ayran ile tüketildiği zaman tadından yenmez. Daha ilk zamanlardan beri ayran yanına en çok yakışan lezzet olmuştur.